“Tek amacımız sömürünün ortadan kaldırılmasıdır. Sınıfı bölen her türden kimlikçiliğe karşı işçi sınıfı kimliğini öne çıkaracağız. İşçi sınıfı aydınlanması, işyeri örgütlenmeleri, sermaye sınıfına karşı koşulsuz mücadele ve işçi sınıfının siyaset alanına dönüşü için mücadele edeceğiz.”
TKP İşçi Temsilcileri, eğitim, sağlık, banka-finans, iletişim, hizmet, tarım, imalat sanayi, inşaat ve savunma sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren özel ve kamu işletmelerinde çalışan, partinin işyeri örgütlenmelerini temsil eden TKP’lilerin katılımıyla 5 Ocak 2025 tarihinde İstanbul’da toplanmıştır. Toplantıya farklı illerden 263 işçi temsilcisi katılmıştır.
TKP işçi temsilcileri gün boyu süren toplantıda, partinin sürdürdüğü işyeri örgütlenmelerini ve bu doğrultuda kurulan işyeri birimlerini, işyeri örgütlenmesinde Patronların Ensesindeyiz Haberleşme Mücadele ve Dayanışma Ağı’nın rolünü, halen devam eden grev ve direnişlerin başarıya ulaşabilmesi için yapılacakları, partide işçi kadroların yaratılması için kurulan İşçi Akademisi’ni, işçi kadınların Kadın Dayanışma Komiteleri aracılığıyla parti siyasetiyle buluşmasını ve sendikal alandaki durumu tartışmış, Partimizin işçi sınıfı içindeki örgütlenme çalışmalarının 1 Mayıs’a kadar sürecek planlamasını değerlendirmiştir.
TKP İşçi Temsilcileri, işçi sınıfının içinde bulunduğu sorunların kaynağının her düzeyde görülen örgütsüzlük olduğunu tespit etmektedir. İktidarın işçi haklarına yönelik baskı ve sermaye yanlısı politikaları, asgari ücret, emekli ve memur maaşlarının en alt düzeyde belirlenmesi, iş cinayetlerinin sıradanlaşması, çalışma saatlerinin belirsizleşmesi, iş güvencesinin ortadan kalkması, bu örgütsüzlük nedeniyledir. TKP işçi temsilcileri sınıfın örgütsüzlüğüyle çok yönlü mücadeleyi temel görev olarak tanımlamaktadır.
TKP işçi temsilcileri devam eden işçi direniş ve eylemlerinin örgütleyicisi ya da dayanışmanın parçası olarak içinde yer almaktadır. Yasaklanan grevler, önlenen sendikalaşma girişimleri, baskı ve engellemelerle karşılaşan bu direnişler ne yazık ki yalnız kalmaktadır. Sendikal merkezlerin kiminde tercih ettiği kiminde gücünün yetemediği bu tablo değişmek zorundadır. TKP işçi temsilcileri, süren eylem ve direnişlerde işçi sınıfının güçsüz görünmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizmekte, her birinin kamuoyunda etkisinin artması ve genel olarak işçi sınıfına kuvvet vermesi için üstüne düşeni yapacağını belirtmektedir.
İşçi sınıfının örgütlenmesi, ekonomik mücadeleye sıkıştırılamaz. Bugün işçi haklarında elde edilebilecek ilerlemenin koşulu, işçi sınıfının siyasal alandan uzaklaştırılmasına müdahale etmektir. İşçi sınıfının siyasal taleplerle önünü açabileceğini tespit eden TKP işçi temsilcileri, bu taleplerin işçi sınıfı içindeki taşıyıcısı olma kararlılığını belirtmektedir.
İşçi sınıfının geri çekilişinde işçi kimliğinin silikleşmesi önemli bir faktördür. Bu durum, düzenin kendini var ettiği sömürüyü meşrulaştırmakta ve sermaye sınıfının gücünü pekiştirmektedir. TKP işçi temsilcileri, Partinin 14.Kongre kararları arasında yer alan ve işçi sınıfının ülke siyasetine ağırlık koyabilmesi için sınıf kimliği ve kültürünü yeniden oluşturması amacını taşıyan çok kapsamlı müdahalenin ana unsuru olacaktır.
Bu doğrultuda TKP işçi temsilcileri 2025 Ocak ayından başlamak üzere 1 Mayıs’a kadar ilk adımını hayata geçireceği işçi sınıfı içerisinde örgütlenme hamlesi doğrultusunda aşağıdaki planla hareket edecektir:
- Parti işyerlerine yerleşmeye devam edecektir. Bu doğrultuda halen var olan işyeri birimlerinin sayısı belirlenen hedef uyarınca 1 Mayıs’a kadar beş katına çıkarılacaktır.
- Kurulan her işyeri birimi, örgütlenme alanındaki işletmede 1 Mayıs’a kadar en az üç işçinin partiye katılmasını sağlayacaktır.
- Holdinglerle mücadele kapsamında, Aynı holding bünyesindeki şirketlerde çalışan TKP işçi temsilcileri bir araya gelerek sınıf mücadelesi örgütleyecektir. Ülke kaynaklarına el koyan bu tekellerin toplum nezdinde teşhir edilmesi, uyguladıkları sömürünün meşruiyetinin sorgulanması, hak gasplarının gündeme getirilmesi, çalışanlara yönelik siyasi bir örgütlenme çalışmasının başlatılması bu mücadelenin konuları olacaktır.
- Patronların Ensesindeyiz (PE), işyeri sorunları etrafında işçileri bir araya getirmeye devam edecek, yeni işyeri komiteleri ve sektörel/bölgesel dayanışma ağları kurulacaktır. Kurulan her bir dayanışma ağı ve işyeri komitesi 1 Mayıs’ta kendi pankart ve talepleriyle yer alacaktır. PE, 2025 yılında örgütsüz işçilerin bir araya gelip dayanışma gösterdikleri ve mücadele örgütledikleri bir merkez olma iddiasını büyütecektir.
- Partinin işçi kadrolarının siyasi, ideolojik ve örgütsel olarak güçlendirilmesi ve yeni kadroların yetiştirilmesi için İşçi Akademisi’nin yeni dönemi Ocak ayında başlayacaktır. Akademi, TKP işçi temsilcilerinin yer aldığı örgütlenme çalışmalarına da güç verecek çalışmalar yapacaktır.
- İşyeri örgütlenmeleriyle yerel örgütlenme arasındaki bağ güçlendirilecek ve işçi/semt evleri sınıf kimliği, kültürü ve dayanışmanın pratik adresleri olması hedeflenecektir.
- Şubat ve Mart aylarında semt ve işçi evlerinde işçi-emekçi toplantıları yapılacaktır. Bu toplantıları Nisan ayında il bazlı yapılacak kalabalık işçi buluşmaları izleyecek ve işçilerin partiyle 1 Mayıs’a kitlesel katılımı hedeflenecektir.